Därför måste egenföretagare betala in egenavgifter

Alla som har en inkomst i Sverige behöver betala pengar in till socialförsäkringen som är din sociala trygghet i samhället. Det är den du får din allmänna pension ifrån och sjukpenning. Om du är egenföretagare betalar du egenavgifter och dessa beräknas på din nettointäkt.

När du blir egenföretagare är det mycket att tänka på. Det är inte bara att hitta uppdrag att utföra, du ska även ha koll på allt från skatter till egenavgifter. Om du har en enskild firma behöver du betala egenavgifter men om du är egenanställd behöver du inte tänka på det. För att få klarhet i vad egenavgifter är kan du läsa mer på https://coolcompany.com/se/resurser/ekonomi/allt-om-egenavgifter/ och hur det fungerar att vara egenanställd. Det är bra att läsa på om egenavgifterna innan du beslutar om att starta ett eget företag. Om du tycker att allt med skatt, moms och egenavgifter är krångligt kan du bli egenanställd istället och slippa allt sådant. Du får ut samma lön varje månad men slipper bry dig om administrativa saker.

Alla som har en inkomst betalar in till socialförsäkringen

Varför en egenföretagare behöver betala egenavgifter är för att det finns en socialförsäkring i Sverige. Det är kort sagt ett ekonomiskt skyddsnät för alla medborgare. De sociala avgifterna kan delas in i egenavgifter och arbetsgivaravgifter. Alla betalar in till socialförsäkringen på något sätt. Som egenföretagare betalar du egenavgifter på intäkterna i företaget och om du är anställd betalar arbetsgivaren in de sociala avgifterna, då kallas det arbetsgivaravgifter. Som egenföretagare ansvarar du för att betala in avgifterna till Skatteverket. Egenavgifterna baseras på nettointäkterna. Egenavgifterna är en blandning av avgifter och består av ålderspensionsavgift, allmän löneavgift och sjukförsäkringsavgift.

Som egenanställd slipper du tänka på egenavgifter

Om du väljer att vara egenanställd istället för att ha en enskild firma, kommanditbolag eller handelsbolag behöver du inte bry dig om att betala in egenavgifter eftersom du inte innehar en F-skattsedel. Som egenanställd omfattas du av den F-skatt som företaget som fakturerar åt dig har. De sköter allt från att betala in egenavgifter till skatt. Om du fakturerar utan företag kan du se hur uträkningen ser ut för varje faktura som skickas.

Fördelar med att vara egenanställd:

  • Behöver inte fakturera själv.
  • Slipper betala in skatt och egenavgifter.
  • Du får lika mycket pengar i fickan som en egenföretagare.