Så skapar du ett hemmakontor

Öka produktiviteten

Många företag har startat i garage, sovrum, soffor och på hemmakontor. Men ett enkelt sätt att öka fokuset är att skapa ett dedikerat hemmakontor.

En zon för dina mål


Ditt kontor behöver inte vara stort. Det kan vara litet, en liten zon vid matbordet eller något du plockar fram bara när du jobbar. Men det kan hjälpa dig separera på jobb och fritid, och göra dig mer motiverad att jobba effektivt. Och i förlängningen att du slappnar av mer när du väl är ledig.

Om du har ett rum eller hörn som du kan göra om till hemmakontor kan du se till att denna yta bara används när du jobbar. Då får du en tydlig gräns mellan jobbzon och annat. Om du inte har en dedikerad yta som du kan använda för jobb finns det andra alternativ. Du kan exempelvis göra om ytan mellan jobb och fritid. Säg att du jobbar från ditt matbord till exempel. Du kan ställa fram saker för jobb på samma sätt varje dag eller gång du jobbar. Dator, tangentbord och mus, och kanske ställa fram en kanna vatten. Du kanske flyttar bort matgrejerna från bordet. Då blir det tydligare för din hjärna och ditt undermedvetna att nu är det dags för jobb. Om du har en portfölj kan du använda den i samma funktion.

Det viktiga för att tillfälliga hemmakontor ska funka är också att du tar bort dem från ytan när den ska användas för annat. Jobbsakerna ska alltså inte vara kvar när du använder matbordet för att äta middag. Det låter kanske som onödigt jobb men de hjälper din hjärna förstå skillnaden.

Tänk på ergonomin


Utöver funktionen för ditt kontor finns det som en mycket viktig aspekt som är dyr att glömma. Nämligen ergonomin. Dålig ergonomi kan göra att du utsätter dig själv för risker att få arbetsskador eller i värsta kroniska åkommor. Du har också som företagare ett stort ansvar för dina anställdas hälsa.

Tänk på detta:

  • Du bör kunna skifta ställning enkelt
  • Undvik ansträngda ställningar
  • Utgå ifrån kända riktlinjer

"Försök inte! Gör eller gör inte, det finns inget försök."

-Yoda