Skriv en businessplan

Sätt dina idéer på print

Vad är en affärsplan, eller business plan? Vad ska du ha den till? Vi undersöker ämnet och ger din en bra bas att stå på.

Affärsplan, en grund

Första steget mot framgång

Det är många som drömmer om att starta egen firma eller satsa på sin dröm. Vad är första steget för att komma igång? Jo! Det kan vara skriva en affärsplan som går igenom alla delar av företaget. I en företagsplan skriver du vad målet för verksamheten är, hur finansieringen ska se ut, hur ni ska få in lönsamhet och mycket mer. Man kan säga att en business plan är manuset till filmen om ditt företag. Det är mallen som du kan utgå ifrån för att driva det vidare till verklighet.

En företagsplan ska innehålla:

  • Din företagsidé
  • Vilka är dina potentiella kunder?
  • Vad för tjänst eller produkt kommer du sälja?
  • Hur ska du marknadsföra dig och hur ska du nå dina kunder?
  • Budget & ekonomi
  • Riskanalys

Vem ska se din affärsplan?

Din affärsplan ska primärt användas för att visa potentialen i ditt företag. Det kan vara finansierärer som investerare eller personer som ska ge dig lån (exempelvis en bank). Det finns också många plantskolor som hjälper startups och de kräver många gånger en affärsplan för att ta emot en.

Det går såklart att starta ett företag utan en affärsplan. Men med en affärsplan kan du komma igång enklare, och ibland kommer du till viktiga insikter när du sätter dina idéer på print. Det finns också viktiga lärdomar av att ha din idé i ett format som gör att du kan visa den för potentiella rådgivare eller personer du litar på. Goda råd är som bekant dyra, och det är ibland enklare att ge en rådgivare något i skrift för råd än att försöka hitta en tid då ni båda har tid.

Inspiration:

"Försök inte! Gör eller gör inte, det finns inget försök."

-Yoda